Különlegesség szépség érkezett a Krakkói állatkertből.Szeged állatkert vadaspark mamul pusztai macska

 

Újra látható a Szegedi Vadasparkban az egyik legimpozánsabb macska, a ritkaságnak számító manul, más néven pusztai macska. Pár éve már élt a szegedi állatkert erdei kifutójában egy pusztai macska, de megbetegedett és elpusztult, így egy időre le kellett mondani az érdekes kinézetű állat látványáról a látogatóknak.

    A nemzetközi fajmegmentési programban most egy fiatal hím érkezett a krakkói állatkertből Szegedre, ahol bíznak abban, hogy hamarosan párt is találnak neki. A dús szőrzetű, ezért a házimacskánál jóval nagyobbnak tűnő ragadozót már a látogatók is megfigyelhetik az észak-kínai leopárdok és a hópárducok kifutói között lévő bemutatóban.Szeged állatkert vadaspark mamul pusztai macska

A manul Közép-Ázsia pusztáin él, alacsonyabban fekvő területeken éppúgy, mint fennsíkokon, egyre fogyatkozó számban. A kutatók körülbelül 15 ezerre becsülik a számukat, vagyis a manulnak nagyon alacsony az egyedsűrűsége hatalmas elterjedési területén.

Bár alkata hasonló a házi macskáéhoz - tömege 3-5 kilogramm, testhossza 50-60 centiméter -, hosszú szőre, tömött bundája miatt jóval termetesebbnek tűnik. Szüksége is van a prémre, mert élőhelyének éghajlatát szélsőséges hideg és meleg, valamint a viszonylag kevés csapadék jellemzi.

Bundája már régen felkeltette az ember figyelmét, és vadászták is érte. Bár a nemzetközi szőrmekereskedelem már nem tart igényt a prémjére, némely területen, például Mongóliában ma is vadásszák. Több más ritka állathoz hasonlóan a manul testrészeinek is gyógyító hatást tulajdonít a tradicionális ázsiai orvoslás, és a babona miatt még mindig sok manul esik az orvvadászok áldozatául. Emellett élőhelyének pusztulása is veszélyezteti a félénk kisragadozót.Szeged állatkert vadaspark mamul pusztai macska

A manul - csakúgy mint az oroszlán kivételével az összes macskaféle - magányosan él. Elsősorban kisebb állatokra, rágcsálókra, egerekre és pockokra vadászik. Miután élőhelyének nem ő a csúcsragadozója, neki is el kell rejtőznie a nagyobb húsevők, farkasok, sasok elől. Búvóhelynek a mormoták üregei a legalkalmasabbak, a manulok leginkább azokat foglalják el. A nőstények kicsinyeiket is ezekben az üregekben hozzák világra. Miután a hímek csak a párzás idejére találkoznak a nőstényekkel, az utódgondozás minden feladata rájuk hárul.

A pusztai macska nem számít gyakori fajnak az állatkertekben sem, Európában 34 állatkertben mindössze 106 manul él.

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a közel hatvanötezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:  Szenzációs autófestések
Szem-Szájnak gasztroblog:  Krémsajtos-marhahúsos lepény
Napi videó:  Játék 512 mágnesgolyóval  
Napi fotó:
Lopakodó

(via)

Szeged állatkert vadaspark mamul pusztai macska