Emíliát hamarosan bemutatják kétéves hím párjának.Állatkert perzsa párduc NyÍregyháza

 

Perzsa párduc érkezett a Nyíregyházi Állatparkba szerdán, a négyéves nőstényt az Európai Fajmegőrzési Program keretében kapta a nyírségi állatkert Németországból, a hannoveri társintézménytől. Az Emília névre hallgató nagymacska hamarosan megismerkedik új társával, a Nyíregyházán két éve született hímmel.

   A perzsa párduc (Panthera pardus saxicolor) a leopárdok legnagyobb termetű és legritkább alfaja, a hímek akár 70-80 kilogrammosra is megnőnek. Természetes zsákmányállatai a közepes termetű patás állatok, így például a gazellák, vadkecskét, szarvasok és őzek erősen fogyatkoznak élőhelyén Iránban, így gyakran ejt háziállatokat. Ezért a helyi lakosok vadásznak rá, ráadásul testrészeit előszeretettel használják a tradicionális keleti gyógyászatban is. Az orvvadászat mellett a populációk elszigetelődése és az emiatt kialakuló beltenyészet is veszélyeztető tényező a perzsa párducra. Egyedszámát mindössze 1200-1700 körülire becsülik.

 Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) - melynek a Nyíregyházi Állatpark is tagja - rendkívül fontosnak tartja a perzsa párducok védelmét. A szakemberek egy olyan genetikailag változatos populáció kialakítására törekednek, amely alkalmas lehet a visszatelepítésre az eredeti élőhelyükön.

A nyírségi állatkert 2009-ben egy tenyészpárral csatlakozott a programhoz, és már több ízben volt szaporulat az intézményben. Utoljára 2014-ben született egy hím és most, hogy ivarérett lett, kapott párt. A hím szüleit pedig tovább vitték az Egyesült Arab Emírségekbe.

Az új pár a karatén lejárta után ismerkedik majd meg egymással, tőlük jövőre már szaporulatot várnak.Állatkert perzsa párduc NyÍregyháza

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a több mint hatvanezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog: Legnagyobb színészi átalakulások 
Szem-Szájnak gasztroblog: 

Napi videó: Medúza, a gitár 
Napi fotó:
Nem kacsa

(via sóstó zoo, mti)

Állatkert perzsa párduc NyÍregyháza