A nyíregyházi állatkert legaranyosabb nagymacskái.Nyíregyházi Állatkert Sóstó párduc perzsa leopárd

 

Átestek életük első állatorvosi vizsgálatán a Nyíregyházi Állatpark 4 hetes perzsa leopárd kölykei. A testtömeg mérés mellett, megtörtént az ivarmeghatározás is.

A ritka nagymacskák jól tűrték a vizsgálatot, melynek során kiderült, hogy egy 2.7 kg testtömegű hím és egy 2.5kg súlyú nőstény egyeddel gazdagodott az Állatpark gyűjteménye.

A szaporulat azért is örvendetes, mert ezekből az állatokból mindösszesen 1000-1200 egyed él belőle a természetben, így a zárt tartási körülmények közötti szaporítás létfontosságú az alfaj számára.

A Nyíregyházi Állatpark 2009-ben csatlakozott a perzsa párduc tenyésztési programhoz, a most született utódok apja is Nyíregyházán látott napvilágot, 2014-ben.  A faj koordinátora a tavalyi esztendőben helyezett ki mellé egy Németországban született nőstényt s a két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg az ikerpár.

 A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárd – más néven párduc – legnagyobb termetű ( 50-80 kg ), s legritkább alfaja. A Közel-Kelet lakója, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Üzbegisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Afganisztán területén is megtalálható. Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal.

 Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

Sajnos a szabad természetben élő állománya erősen megfogyatkozott, elsősorban az orvvadászat és természetesen élőhelyeinek csökkenése miatt, ezért a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett kategóriába sorolta az alfajt.

A világ állatkertjeiben alig 100 egyed él, köztük 4 Nyíregyházán. Mivel a most született utódok rendkívül jó genetikai állománnyal rendelkeznek, szeretnénk, ha részt vennének az Európai Akváriumok és Állatkertek által szervezett visszatelepítési programban.

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a közel hatvanötezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog: Ne higgy a szemednek!  
Szem-Szájnak gasztroblog:  Málna-krémleves hidegen készítve
Napi videó: Egy falat citromot  
Napi fotó:
Édes álom

(via)

Nyíregyházi Állatkert Sóstó párduc perzsa leopárd