Nem foglalkozhat többé vadállatok idomításával a bukaresti Globus-cirkusz és a külföldi partnerek állatidomár-számait sem fogadják többé a román fővárosban.román Bukarest Globus cirkusz tűz tiltás állatszám

 

Erről az intézményt működtető fővárosi önkormányzat hétfői ülésén született döntés. Romániában az utóbbi két hétben több mint hatvanezer állatvédő írta alá azt az internetes petíciót, amely a vadállatok szerepeltetésének betiltását követelte, miután január 12-én a Globus-cirkusz tizenegy "nyugdíjba vonult" állata - két tigris, két vietnami malac, négy macska és három kutya - pusztult el egy tűzvészben. A tűz az őrök fülkéjét melegítő elektromos fűtőtest meghibásodása miatt keletkezett. A tűzoltóknak hét tigrist, két tevét, két pónit, és egy kengurut sikerült kimenteniük, amelyeket ideiglenesen a bukaresti állatkertben helyeztek el.román Bukarest Globus cirkusz tűz tiltás állatszám

A bukaresti közgyűlés hétfői határozata törli a Globus-cirkusz tevékenységi köréből az állatidomítást, illetve a külföldi fellépők által használt állatok Romániába való beléptetésének és utaztatásának megszervezését.

A cirkuszi vadállatokat a Négy Mancs és más állatvédő alapítványok segítségével hat hónapon belül megpróbálják természetes élőhelyükön működtetett rezervátumokban elhelyezni, vagy állatkerteknek adományozzák.

A határozat indoklása szerint a természetellenes mutatványok betanítása akkor is állatkínzásnak minősül, ha nem használnak erőszakos módszereket, a cirkusz ugyanis képtelen a vadállatoknak természetes életkörülményeikhez hasonló életfeltételeket biztosítani. Egy 12 négyzetméternyi ketrecbe kényszerített oroszlán természetes élettere például négyszáz négyzetkilométernyire tehető, ami kétszer akkora terület, mint Bukarest.

A világon 21 - köztük 14 európai - ország teljesen vagy részlegesen betiltotta a vadállatok szerepeltetését a cirkuszokban.román Bukarest Globus cirkusz tűz tiltás állatszám

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a több mint hatvanezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:  Egy mesteri Photoshop-művész
Szem-Szájnak gasztroblog: 
Napi videó: Kína a levegőből 
Napi fotó:
Könnyű, mint a toll

(via)

román Bukarest Globus cirkusz tűz tiltás állatszám