A macskák is kialakítanak gazdáikkal olyan kötődést, amely hasonló a gyerekek és a kutyák által gondozóikkal kialakított kapcsolathoz.gazda gondozó kötődés

 

Mind a kutyák, mind a macskák esetében az emberekhez való kötődés a csemete és gondozója kapcsolatának adaptálását mutathatja. A kötődés egy biológiailag fontos magatartás. Tanulmányunk azt jelzi, hogy amikor a macska függőségben él az embertől, a kötődő magatartás rugalmas és a macskák az embert jóléti forrásként használják.

 Az amerikai kutatók tanulmányukban egy biztos bázis tesztnek vetettek alá macskákat, hasonlóan ahhoz a teszthez, amelyek a gyermekek és a kutyák kötődését vizsgálják. A teszt idején a macskák két percet töltöttek egy új szobában gondozójukkal, majd két percet egyedül, majd újabb két percet ismét együtt.

 Amikor a gondozójuk visszatér két perces távollét után, a biztosan kötődő macskák kevésbé stresszesek és figyelmüket megosztják a ember és a környezet között.

A kutatók elvégezték a tesztet kölyökmacskákkal és felnőtt állatokkal. Magatartási szakértők értékelték a tesztet és a gyermekekkel és kutyákkal végzett hasonló tesztek feltételrendszere alapján értékelték a macskák magatartását.

 Az értékelhető 70 kölyökmacska közül 64,3 százalékot ítéltek biztos kötődőnek, 35,7 százalékot gyenge kötődőnek.

A kutatók kíváncsiak voltak arra is, hogy egy szocializációs tréning megváltoztatja-e ezeket az arányokat. Egy hathetes tréning után azt találták, hogy nincs jelentős különbség.

Ha kialakult egy kötődési stílus a macska és gondozója között, idővel relatívan stabil marad, még egy tréning vagy szocializációs beavatkozás nyomán is.

A macskák a legtöbb háziasított állathoz hasonlóan számos kölyökkori jellemvonást megtartanak felnőttkorban is, és függenek az embertől gondozásban.

A kutatók ezért tesztelték az egyéves vagy idősebb macskákat is, az arány a biztos és a gyenge kötődés között szinte tükrözte a kölykökét - 65,8 százalék volt biztos, 34,2 százalék gyenge kötődő.

A biztos és a gyenge kötődés aránya a kölyök és a felnőtt macskáknál szinte megegyezett az emberek esetében a gyermek és gondozója közötti kötődési aránnyal. Embereknél, a gyermekek 65 százaléka kötődik biztosan gondozójához.

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a több mint kilencvenezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.