Ausztrália vadvilágát veszélyeztetik az elvadult házimacskák. Kártételüket hivatalosan is természeti csapásnak nyilvánították.Ausztrália macska elvadult környezeti katasztrófa

 

Szinte nincs egy talpalatnyi hely sem Ausztráliában, ahol ne élnének elvadult macskák, amelyek már több őshonos emlősállat kihalásáért felelősek – derül ki egy tanulmányból, amely a Biological Conservation című folyóirat legújabb számában jelent meg.

Negyven ausztrál ökológus 100 kutatási eredményét összesítve arra a következtetésre jutottak a szerzők, hogy az ausztrál szárazföld 99,8 százalékán találhatók meg a kóbor, vadon élő macskák, vagyis minden négy négyzetkilométerre jut egy elvadult macska.

A felmérés egy meglepő eredménye szerint azonban a kóbor macskák száma messze elmarad az eddig becsült 20 milliótól, számuk 2,1 és 6,3 millió között ingadozik, attól függően, hogy mennyi táplálékhoz jutnak.

Sarah Legge, a Queenslandi Egyetem kutatója szerint ugyanakkor az eddig becsültnél jóval alacsonyabb szám sem igazán megnyugtató, mert azt jelzi, hogy az agresszív állatok kisebb számban is nagy kárt képesek okozni az élővilágnak.

A 17-18. században Európából behurcolt macskák több mint 20 emlősfajt pusztítottak ki a kontinensen, köztük a holdkarmú kengurut és a sivatagi bandikutot. A környezetvédelmi minisztérium szerint további 100, Ausztráliában előforduló állatfajt tizedeltek meg veszélyes mértékben, köztük madarakat, békákat, teknősöket, bogarakat, rák- és sáskaféléket.

Az ausztrál kormány 2015-ben természeti csapássá nyilvánította a vadon élő macskákat, és célul tűzte ki kétmillió egyed leölését 2020-ig, részint méregcsapdával, részint vadászpuskával.

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a több mint hatvanezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:    Kutyák szorult helyzetben
Szem-Szájnak gasztroblog: Budapest Street Food
Napi videó:  Különleges hókotró mozdonyok
Napi fotó: Motoros futár

(via, via)

Ausztrália macska elvadult környezeti katasztrófa