A létezésük ökológia katasztrófa Ausztráliában.

Ausztrália kóbor macska ökológiai katasztrófa

 

Az ausztrál szövetségi kormány nyáron hirdetett háborút az elvadult házimacskák ellen. Kutatók szerint az eddig kihalt 29 őshonos ausztrál emlősfajból 28 pusztulásában játszottak szerepet a macskák az elmúlt két évszázadban.Ausztrália kóbor macska ökológiai katasztrófa

Az Ausztráliában őshonos vadállatok védelmében mintegy kétmillió kóbor macska kiirtását tervezik öt év alatt. Ezek az állatok az Európából érkező telepesek házimacskáinak elvadult leszármazottai.     Több mint 120 őshonos fajt fenyeget a kihalás az elszaporodott ragadozók pusztítása miatt.

Közölték, hogy mérgezett csalétkeket helyeznek ki, és telefonos alkalmazást is készítettek FeralCatScan néven, mellyel a lakosság értesítheti a hatóságokat, ha olyan területet talál, ahol nagy számban láttak vadászó macskákat.Ausztrália kóbor macska ökológiai katasztrófa

 "Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem utáljuk a macskákat, csak véget kell vetni a károknak, amit a vadon élő állatok közt okoznak. A tudományos bizonyítékok egyértelműek, a vadon kóborló macskák jelentik a legnagyobb veszélyt" - mondta Gregory Andrews, a kihalással fenyegetett fajok biztosa.

Úgy vélik, mintegy 20 millió macska él az országban, melyek körülbelül 75 millió őshonos állattal végeznek naponta. A macskák az 1700-as évek végén érkeztek az európai telepesekkel, akkor még háziállatként, ám azóta rengeteg leszármazottuk tért vissza a vadonba és szaporodott el az egész kontinensen.

    Greg Hunt környezetvédelmi miniszter a macskatartást szigorító intézkedéseket - többek között az ivartalanítást és a mikrochip beültetését - tartja szükségesnek, egyes szakértők szerint érdemes lenne megfontolni azt is, hogy macskát csak házon belül lehessen tartani.

Ausztrália kóbor macska ökológiai katasztrófa

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része több mint harmincnyolcezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:  Pici guruló otthon
Szem-Szájnak gasztroblog: Hutai finomfalatok
Napi videó:  A mozgás művészete
Napi fotó:  Randalírozók

(via)

Ausztrália kóbor macska ökológiai katasztrófa