A kihalt barlangi oroszlán eddigi legnagyobb leletegyüttesére bukkantak Oroszországban.barlangi oroszlán lelet csont Szibéria

 

A kihalt barlangi oroszlán mintegy 500 csontmaradványára, az eddigi legnagyobb leletegyüttesére bukkantak orosz régészek az Urál-hegység Imanaj-barlangjában Baskíriában.

Mélyen a barlang belsejében folyt az ásatás, amelynek során egy barlangi medve koponyáját is megtalálták, a csontot őskori lándzsahegy szúrta át. Más fegyverek is előkerültek, annak azonban nem találták jelét, hogy a barlangot ember lakta volna.

Szakértők úgy vélik, öt vagy hat gigászi méretű, nagyjából 13 ezer éve kihalt barlangi oroszlán csontjaira bukkantak. "Mintegy 500 oroszláncsontot és csonttöredéket találtunk, az állat ennyi maradványa egyetlen helyen egyedülálló a világon.  A barlangi oroszlán teste mai afrikai rokonánál 25 százalékkal volt nagyobb.

A tudósokat meglepte, hogy a csontokat a barlang mélyén, a nyílástól nagyjából száz méterre fedezték fel, az oroszlánok ugyanis általában nem mennek ilyen messzire a bejárattól.

Ebben a mélységben korábban csak egy-egy állat maradványaira bukkantak, ezekről azonban úgy gondolták, "beteg vagy sebesült" oroszlánok, esetleg eltévedt kölykök voltak. Koszincev szerint a barlang ősi szentély lehetett, a vadakat az ember hordta a mélyedésbe vallási áldozatul.

Ilyen szent helyeket Csehországban és Ausztriában is feltártak már, tehát van mivel összehasonlítani. Más leletek is arra utalnak, hogy szentélyt találhattak, ilyen a mousteri kultúra jegyeit viselő lándzsával átszúrt medvekoponya. Eddig az Urálban nem volt bizonyíték  arra, hogy a korabeli ember barlangi medvére vadászott volna.

A kutatók találtak a mousteri kultúrához tartozó tíz lándzsahegyet is, noha az uráli régióban eddig mindössze két ilyen fegyver került elő. A mousteri kultúra a paleolitikum középső korszakára nyúlik vissza, leginkább a neandervölgyi emberhez köthető.barlangi oroszlán lelet csont Szibéria

Az emberi tevékenységre egyedül a fegyverek utalnak. Ha az ősi ember ebben a barlangban lakott volna, nyomai maradtak volna a fegyverkészítésnek, vagy itt szórta volna szét az elfogyasztott állatok csontjait. Mivel ilyet nem találtak, csak lándzsahegyeket, ez arra vall, hogy másra használta a barlangot, valószínűleg vallási célokra.

A leletek korát még nem határozták meg, ám a barlang talajának felsőbb rétegeiből gyűjtött anyag mintegy 30 ezer éves. Az alsóbb rétegek leletei akár 60 ezer évesek is lehetnek a tudósok szerint.

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a több mint hatvanezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:  Villantasz? Frászt kapsz! 
 Szem-Szájnak gasztroblog: 
Töltött sonka
Napi videó:   Amikor a képek életre kelnek
Napi fotó:  Frászkilátó

(via, via)

barlangi oroszlán lelet csont Szibéria