Ismét leopárdmacska született a debreceni állatkertben: 2018 novembere után február 28-án újabb egészséges utódnak adott életet a Palawan-szigeteki leopárdmacska-tenyészpár nőstény tagja.

leopárdmacska Debrecen állatkert

 

A hathetes, egyelőre anyja gondoskodását élvező kis hím szépen cseperedik, már 660 grammos, és csütörtökön megkapta élete első oltását is.

Az országban kizárólag Debrecenben gondozott leopárdmacskák immár négyfős családját az intézmény Kisragadozó-házában tekintheti majd meg a nagyközönség a járványhelyzet miatt bezárt állatkert újranyitását követően.

A debreceni állatkert három másik európai állatkerttel közösen alapította meg a Palawan-szigeteki leopárdmacska (Prionailurus bengalensis heaneyi) európai fajmegőrzési tenyészprogramját. Céljuk, hogy a faj egyedeit idővel visszatelepíthessék természetes élőhelyükre, amihez először stabil és genetikailag életképes állatkerti populációra van szükség.

leopárdmacska Debrecen állatkert

A fajt jelenleg tartó öt európai és egy vietnámi intézmény a jelek szerint jó úton halad, mivel az alapításakor mindössze 13 egyedet számláló állatkerti világállomány - részben a két debreceni szaporulatnak köszönhetően - két és fél év alatt 20 egyedre nőtt. A program iránt komoly érdeklődés mutatkozik az amerikai állatkertek részéről, így a debreceni utódok valószínűleg a tengerentúlon alapíthatnak majd családot.

Természetes élőhelyének szűkülése és az illegális kereskedelem miatt a leopárdmacska szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok Vörös listáján és a Washingtoni egyezmény (CITES) függelékében.

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a közel hatvanötezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)