Ez már évezredek óta létezik a macskák és az egerek világában.egér vizelet

 

A vizeletükben lévő vegyi anyagokkal "irányítják az egereket" a macskák. A moszkvai Szjevercov Ökológiai és Evolúciós Intézet munkatársaként dolgozó Vera Voznyeszenszkaja szerint az egerekben fiziológiai válaszreakciót vált ki a macska-specifikus vegyület.

Az egerek agyában lévő vegyületérzékelő-idegsejtek a szag hatására olyan reakciót indítanak be, amelytől egyebek közt megnövekszik az egerek stresszhormon-szintje.

Ez már évezredek óta létezik a macskák és az egerek világában. A vizsgálat során a kutatók egy hónapos egerekkel szagoltatták a vegyületet két héten keresztül. A későbbi tesztek azt mutatták, hogy ezek az állatok felnőttként kisebb valószínűséggel kerülték el ősellenségük illatát.egér vizelet

A vegyülettel szembeni fizikai érzékenységük jóval magasabb volt. Több receptoruk érzékelte a vegyületet, és több stresszhormont termeltek. Mindezek ellenére azonban a macskavizelet összetéveszthetetlen szagának környezetében nevelkedett példányok a későbbiekben kevésbé hajlamosak a félelem jeleit mutatni, vagy elmenekülni, amikor kiszagolják a jellegzetes szagot. Az intézet kutatói korábban azt is megállapították, hogy a vegyület, amely a felinine nevet kapta, vetélést okoz az egereknél.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)

egér vizelet