Macskák és rókák pusztítják az őshonos ausztrál emlősfajokat

macska róka ausztrália öko-katasztrófa

 

Főként az Európából behurcolt macskák és rókák okozhatják az őshonos ausztrál emlősfajok pusztulását: kétszáz év alatt több mint egytizedüket veszítette el a kontinens ausztrál kutatók szerint.     Ilyen rövid idő alatt egyetlen más ország sem szenvedett ekkora emlősveszteséget.

 Azt állapították meg, a kihalást főként az Európából behozott, a vadonba visszakerült házimacskák és a vörös rókák okozták, de a kiterjedt erdőtüzek is szerepet játszottak benne.  A 273 őshonos emlősfaj 11 százaléka halt ki 1988 óta, 21 százalékuk fenyegetettnek számít, 15 százalékuk mérsékelten fenyegetett. A tengeri emlősök helyzete kedvezőbb.macska róka ausztrália öko-katasztrófa

A veszteség nagyságát erősen alábecsülték, mert a kihalt fajok többsége kicsi, éjszakai, félénk emlős, amelyet alig ismerhet a lakosság. Idővel a koala és más, ikonikus ausztrál emlősfajok egyedeiből is kevesebb lesz, és bár javíthatók a kilátások, "a kihívás félelmetes nagyságú.

 Becsléseik alapján 15-23 millió, vadonba visszatért házimacska él a kontinensen. A hazai fajok védelmének egyik gyakorlati intézkedése, hogy a szárazföldtől távoli szigetekből teremtenek "Noé bárkáját", vagyis erősítik az ökológiai biztonságukat, mivel ott kevesebb macska és róka lakik. A tűz óvatosabb használatát, és a rókák és macskák irtását is fontolóra kell venni a tudósok szerint.

macska róka ausztrália öko-katasztrófa

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a több mint huszonkilencezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog: Ilyen egy ötcsillagos konditerem 
Szem-Szájnak gasztroblog: 
Sonkás-medvehagymás csirkés pite
Napi videó:   A világ legszerencsésebb emberei
Napi fotó:  Ehhez fel kell nőnöm
(via)

macska róka ausztrália öko-katasztrófa