Első alkalommal jelenik meg szeptemberben Beatrix Potter angol író száz évvel ezelőtt írt, befejezetlenül maradt meséje.

Beatrix Potter mese nyúl péter

 

A csizmás cica története (The Tale of Kitty-in-Boots) című mesét a lektorként dolgozó Jo Hanks fedezte fel újra két évvel ezelőtt, miután utalást talált rá egy levélben, amelyet az írónő a kiadójának küldött 1914-ben.

Beatrix Potter mese nyúl péter

Beatrix Potter (1866. július 28. – 1943. december 22.) angol író, illusztrátor, természettudós és természetvédő. Saját kezűleg illusztrált gyermekkönyvei révén vált híressé. Meséiben a brit tájat, a vidéki életet mutatja be. A könyvek főhősei állatok, közülük is a leghíresebb karakter Nyúl Péter (más fordításban Péter Nyuszi), aki a Nyúl Péter kalandjai (The Tale of Peter Rabbit) című könyvben jelent meg először a nyilvánosság előtt. Az írónő mélyrehatóan foglalkozott mikológiával (gombatannal) és idősebb korában juhtenyésztéssel is. A Herdwick birkák tenyésztésében jelentős eredményeket ért el.

Beatrix Potter mese nyúl péter

 A levélben Beatrix Potter úgy fogalmazott, hogy a még szerkesztetlen kézirat "egy jó magaviseletű fekete kiscicáról" szól, amely "kettős életet él".

A londoni Victoria and Albert Múzeum levéltárában végül rátaláltak három, iskolai füzetekbe lejegyzett kéziratra, valamint előkerült a látványtervet tartalmazó vázlatos mintakönyv, a főszereplő cicát ábrázoló színes rajz és egy ceruzavázlat is a mese gonoszáról, Tod úrról.

A levéltárban talált levelekből kiderült az is, hogy Beatrix Potter be akarta fejezni a mesét, azonban az első világháború kitörése, házasságkötése, betegségei és a birkatenyésztéssel járó munka megakadályozta ebben. Az írónő végül sosem tért vissza a történethez, amely befejezetlen maradt 1943-ban bekövetkezett halálakor.

Beatrix Potter mese nyúl péter

"A mese valóban Beatrix Potter legjobbjai közé tartozik. Vannak benne kettős identitások, színes ellenfelek és más mesék több népszerű figurája is" - fogalmazott Jo Hanks. A történetben felbukkan Beatrix Potter leghíresebb mesealakja, Nyúl Péter, aki ezúttal "idősebb, lassabb és pocakosabb".

"Alig tűnt hihetőnek, amikor 2015 elején kaptam egy Beatrix Potter-kéziratot egy száz éve kiadatlan történettel, amelyhez - egyetlen rajz kivételével - nem készített illusztrációt a szerző" - jegyezte meg Quentin Blake, a kötet rajzainak készítője.

A csizmás cica története Angliában Beatrix Potter műveinek eredeti kiadója, a Frederick Warne and Co. gondozásában jelenik meg.

Beatrix Potter mese nyúl péter

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része több mint harmincnyolcezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:  A felhőkarcoló peremén
Szem-Szájnak gasztroblog: Baconba csomagolt húsgombóc
Napi videó:  Kertészrobot
Napi fotó:  Itt sem vagyok

(via)

Beatrix Potter mese nyúl péter