Bár még mindig él az előítélet, hogy a macskák csak táplálékadóként tekintenek az emberre, egyre több tanulmány bizonyítja ennek ellenkezőjét. Egy brazil kutatás szerint a cicák is mély kapcsolatot alakítanak ki gazdájukkal és ennek megfelelően szenvednek is, ha egyedül maradnak. A kutatásban megfigyelt állatok tizedénél jelentkezett viselkedésbeli zavar a gazdi távollétében.gazdi hiány szenved

 

Hasonló viselkedést kutyáknál már megfigyeltek, a macskák vizsgálata egyelőre gyerekcipőben jár, ám egyre több tanulmány jut arra, hogy ezek az állatok sokkal inkább képesek a kapcsolatok kialakítására, mint azt eddig feltételezték.

A kutatók kidolgoztak egy kérdőívet, amely a gazdikra és macskáikra vonatkozó, a macskáknak a gazdi jelenlétében és jelenlétének hiánya mellett mutatott viselkedésére és életkörülményeire vonatkozó adatait gyűjtötte. 130 macskatartó vett részt a kutatásban, macskánként egy kérdőívvel, így 223 macskára vonatkozó adatot vethettek alá statisztikai elemzésnek a szakértők.

 Az eredmény szerint a macskák 13,5 százalékánál jelentkezett legalább az egyik kritérium, mely az elszakadás okozta problémákat igazolja. A legtöbb - 20 - esetben romboló viselkedés volt tapasztalható, 19 macska kitartó nyávogásba kezdett, amikor magára hagyták. A tünetek között volt a macskaalmon kívüli ürítés, depresszió, apátia, agresszív, nyugtalan és félénk viselkedés.

 A viselkedés összefüggött a macska életkörülményeivel is: negatív hatása volt annak, ha a cicának nem volt játéka vagy más állatok is a háztartásban éltek.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy vizsgálatuk a macskatartók által megadott információkon alapult, a macskák esetleges viselkedési mintázatát más is okozhatja, az apátiát például az a tény is, hogy a cicák többnyire éjszaka aktív állatok.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel 100.000 főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via)