Az elmúlt hetekben egy puma, két tigris és egy oroszlán szökött meg magán vadasparkokból Csehországban. Ezért rövidesen megszigorítják a törvény által védett nagy vadállatok, vadmacskafélék tartásának feltételeit, és azonnali hatállyal betiltották a tigrisek kivitelét az Európai Unión kívüli országokba.Csehország nagymacska tartás szigorítás

 

 Az állam ezzel kíván reagálni a néhány napja kirobbant nagy botrányra, amelyben kiderült, hogy egy vállalkozó védelmet élvező tigriseket tenyésztett illegálisan kereskedelmi célokra, majd azokat ázsiai üzletembereknek eladta különböző célú felhasználásra. Szintén probléma, hogy az utóbbi időkben különböző vadállatok több esetben is kiszabadultak ketrecükből, megszöktek tulajdonosuktól és nagy riadalmat keltettek a lakosság körében.

A nagyvadak, elsősorban a vadmacskafélék tartásának hivatalos feltételei, amelyek eddig csak ajánlások voltak, a jövőben kötelezővé válnak. Az állattartóknak pedig kötelező módon megfelelő szakképzésen kell átesniük.

Nincs lehetőség arra, hogy az állam betiltsa az állatkerteken kívüli vadállattartást magánszemélyek számára, bár a cseh közvélemény jelentős része most ezt követeli. A jövőben azonban tilos lesz a vadállatok pórázon való sétáltatása, illetve olyan ketrecek kialakítása, amelyekben az emberek közvetlen kapcsolatba kerülhettek főleg a fiatal vadállatokkal.

Csehország nagymacska tartás szigorítás

Csehországban a leggyakrabban tartott vadmacskaféle az oroszlán. Oroszlánból 236 van az országban, de csak mintegy 40 darab él állatkertekben. A tigrisekből 173 van nyilvántartva, ebből 40 az állatkertekben. Népszerű a puma is, amelyből 135 darab van, döntően magánembereknél.

A rendőrség néhány hete derített fel egy illegális tigristenyésztő telepet Észak-Csehországban, ahol egy frissen leölt tigrist, tigrisek húsából és szerveiből készült termékeket, tigrisbőröket találtak, továbbá egy egész készletet olyan főzőüstökből, amelyekben a kínai hagyományos gyógyászat számára gyártottak tigrisszervekből készült termékeket.

A Zoopark Bast néven működő telepet egy híres cseh cirkuszdinasztia tagja, Ludvík Berousek vállalkozó vezette, s a tigrisek eladásából sokmilliós haszonra tett szert. A hatóságok Berouseket és két társát előzetes letartóztatásba helyezték.

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a közel hatvanötezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:  Ez közel volt
Szem-Szájnak gasztroblog:  Dizájntorták
Napi videó:   Darwin-díj esélyes favágó
Napi fotó: Bosszú

(via)