Nemrégiben új lakó érkezett a Fővárosi Állatkertbe. Banu, a perzsa leopárdhölgy most szokja új othonát.  Mivel az állatkert zárva, videón lehet megnézni az első kinti kirándulását.Leopárd Banu állatker fővárosi

 

Banu a jászberényi állatkertből érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe december elején. A fiatal nőstényt a közeljövőben egy 2018-ban Budapestre érkezett hímmel szeretnék összepárosítani.

A párduc néven is emlegetett leopárd eredetileg csaknem egész Afrikában, valamint Ázsia jelentős részén is megtalálható, bár az emberi tevékenység miatt a faj szinte mindenütt visszaszorulóban van. Mivel az elterjedési terület más-más, egymástól akár több ezer kilométerre eső területeken, eltérő környezeti feltételekhez kellett a leopárdoknak alkalmazkodniuk, a fajon belül helyi formák, alfajok alakultak ki.

Ezek egyike a perzsa leopárd, amely eredetileg a Kaukázustól, Törökország égei-tengeri partvidékétől, Szíriától és Libanontól kelet felé egészen Pakisztánig terjedő térségben őshonos, de ezen a területen belül mára több kisebb élőhelyfoltra szorult vissza. Mivel a perzsa leopárdok a Kaukázusban és hegyek között is előfordulnak, a hideget, a havat is jól tűrik. A leopárdok különböző alfajai közül épp azért nőnek a perzsa leopárdok a legnagyobbra, mert a nagyobb test könnyebben védhető a hideg ellen.

Csökkenő egyedszáma és zsugorodó élettere miatt a perzsa leopárd a leopárdok veszélyeztetett alfaja. Természetvédelmi célú állatkerti szaporításukat Európában az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége  által életre hívott tenyészprogram hangolja össze. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2003 óta foglalkoznak perzsa leopárdokkal, így a hazai közönség először a fővárosban láthatott ilyen állatokat. Az elmúlt években hét kölyök nőtt fel sikeresen.

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a közel hetvenezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(via, via)