Japán tudósok szerint a macskák ugyanolyan jól teljesítenek bizonyos memóriateszteken, mint a kutyák, ami azt sugallja, hogy a két állat egyformán intelligens lehet.macska okos kutya teszt vizsgálat evés

 

A Kiotói Egyetem munkatársaként dolgozó Takagi Szaho szerint a kutyákhoz hasonlóan a macskák is képesek emlékezni az élményeikre, ami azt jelzi, hogy az emberéhez hasonló epizodikus emlékezettel rendelkeznek.

"Az epizodikus emlékezet az agy introspektív funkciójával van összefüggésben" - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy tanulmányuk egyfajta tudatosságot mutat ki a macskák viselkedésében.

A japán szakemberek 49 házi macskát vontak be a vizsgálatukba, és megnézték, hogy 15 perc elteltével mennyire emlékeznek rá az állatok, hogy előzőleg melyik tálból ették ki az ennivalót és melyikhez nem nyúltak hozzá.macska okos kutya teszt vizsgálat evés

 A macskák képesek voltak felidézni a "mit" és a "hol" információkat az etetőtálakra vonatkozóan, ami epizodikus emlékezetre utal. A kutatók úgy vélik, a macskák a vizsgált időtartamnál jóval tovább is képesek emlékezni az érintett információkra.

 A kutatók szerint a macskák a kutyákhoz hasonlóan képesek teljesíteni az olyan mentális teszteken is, mint az emberi gesztusokra, arckifejezésekre és érzelmekre való reagálás.

Takagi szerint eredményeiknek fontos gyakorlati hasznuk van, hiszen a segítségükkel fejleszteni lehet a macska-ember kapcsolatok minőségét.macska okos kutya teszt vizsgálat evés

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a több mint hatvanezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog: Sör-jóga 
Szem-Szájnak gasztroblog: 
Napi videó: Csak egy izzócsere
Napi fotó:  Szülinapi csokor

(via)

macska okos kutya teszt vizsgálat evés