Több száz beérkezett javaslatból választottak. Nyíregyháza állatkert fehér oroszlán

 

Nevet kapott a 2017 január 8-án született három fehér kisoroszlán, akiket ez idáig babonából nem nevezték el a gondozók. Most azonban a látogatók segítségével—akik a hivatalos közösségi oldalon és honlapon adhatták le voksaikat-megszületett a döntés.

Mivel a hím kölyök, már az első napjaitól kezdve kitűnt testvérei közül – nem csak méretével, hanem viselkedésével is – fenséges mivoltára utalva , a Marcus nevet kapta,  Marcus Aurelius római császár után.

A két kis macskahölgy pedig-mivel élőhelyükön Dél-Afrikában isteni küldöttként tekintettek rájuk a múltban az őslakosok, a római mitológia két élőlényeket védelmező istennőjéről Flóráról és Faunáról kapták a nevüket, utalva arra is hogy ezek az állatok sem lennének már, ha nem léteznének állatkertek, hiszen 1994 óta a szabad természetben nem láttak ilyen színváltozatú állatokat.

A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta él egy fehéroroszlán-pár Binti és Inkosi. Jelenleg a tavalyi kölyökkel együtt hat különleges színű oroszlán látható a SóstóZooban.

A ritka színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak, és csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi.

A krugeri oroszlánok fehér színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. Élőhelyük, Timbavati azt jelenti, "a hely, ahol a csillagoroszlánok lejöttek."

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a közel hatvanötezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:  15 rémisztő karakter
Szem-Szájnak gasztroblog:  Döbbenetes méretű adagok
Napi videó:  Amikor a kék bálna bezabál  
Napi fotó:
Álomotthon

(via)

Nyíregyháza állatkert fehér oroszlán