Az ikrek egyik tagja sárga, míg a másik fekete bundával látta meg a napvilágot.jaguár Nyíregyházi Állatkert kölyök iker

 

Első látásra igazán meglepő, hogy a 103 napnyi vemhesség után világra jött jaguár testvérpár egyik tagja sárga, míg a másik fekete bundával született. A magyarázat azonban egyszerű; A jaguár, mely az Újvilág egyedüli nagymacskája, több színváltozatban létezik, a gyakoribb sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett, melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak.  Ezt a mutációt a fekete pigment (eumelanin) túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez fekete szőrzetet eredményez, bár közelről, napfényben megfigyelhetőek a halvány foltok a sötét bundán.jaguár Nyíregyházi Állatkert kölyök iker

A Nyíregyházi Állatpark mindkét színváltozatot tartja az Andok-kalandok kifutórendszerében, hiszen szeretnék bemutatni a vendégeknek, hogy többféle szín is előfordul ezeknél a nagymacskáknál. A Franciaországból érkezett tenyészpár 3 éves nőstény tagja fekete, míg a 4 éves hím sárga bundájú.

Az Európai Fajmegőrzés keretében ide érkezett nősténynek ez volt az első ellése, s szépen gondoskodik mindkét kölykéről. Mivel a jaguárok magányos állatok, az utódgondozás is csak a nőstény feladata, a hím – mivel veszélyes lehet a kicsikre – egy elkülönített kifutóban él.

Az utódok 103 napnyi vemhesség után jöttek a világra, s most egy hónaposak, így sor került az orvosi vizsgálatra is, valamint egyedi azonosítóval is ellátták őket. A vizsgálat során kiderült, hogy nőstény utódokról van szó.

Az egyre aktívabb nagymacskakölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan ők is a ragadozóknak megfelelő menüt kapják majd.jaguár Nyíregyházi Állatkert kölyök iker

Közép- és Dél-Amerika csúcsragadozója, elsősorban esőerdőkben él, de a nyíltabb, mocsaras területeken, valamint száraz füves pusztákon is előfordul. Kedveli a vizet s kiválóan úszik. Harapása igen erős, így élőhelyén a teknősök vagy kajmánok elejtése sem jelent problémát számára. Egyedszáma manapság csökken és számára legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése jelenti.

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a közel hatvanötezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog: Szellemfotók 100 évvel ezelőttről 
Szem-Szájnak gasztroblog: 
Karácsonyi balesetek
Napi videó:   Instant karma 2017-es válogatás
Napi fotó: Uncsi a hóember

(via, via)

jaguár Nyíregyházi Állatkert kölyök iker