Több mint három évtizede nem láttak vadon élő dél-kínai tigrist feltételezett kínai élőhelyén, és ha még 20 évig egyetlen példány sem mutatja meg magát, kihalttá nyilvánítják a súlyosan veszélyeztetett fajt. A világon mindössze 131 ilyen vadmacska található, de valamennyien fogságban, állatkertekben, állatparkokban élnek.tigris dél-kínai eltűnt kihalt

 

A legutóbbi felmérés szerint a kelet-ázsiai ország 15 állatkertjében 111 egyed él, további 20-nak Dél-Afrika természetvédelmi területei adnak otthont. Az Afrikában élő populációt 5 kínai állatkerti példányból szaporították, 2003-ban érkeztek a fekete kontinensre.

 A legtöbb dél-kínai tigrist, nyolc hímet és 16 nőstényt a kelet-kínai Csianghszi tartomány székvárosában lévő állatkertben tartják. Az állatok hat egykor befogott tigris leszármazottjai. A helyi szakemberek külön csoportot hoztak létre annak megállapítására, hogy a párzás megfelelő egyedek között történjen, vagyis, hogy beltenyészet következtében ne szülessenek utódok rendellenességgel.

 A Kínában őshonos ragadozó kilátásait nem ítélik meg derűlátóan a szakemberek, úgy vélik, még ha akad is egy-egy példány belőlük, a faj túlélésére a vadonban nem sok az esély. A "vad gének" hiányában előbb-utóbb szaporításuk lehetőségei is kimerülnek. Jelenleg egyetlen fogságban élő állat sem lenne képes vadászatból fenntartani önmagát.tigris dél-kínai eltűnt kihalt

A dél-kínai tigrisnek az 1970-es években veszett nyoma az erdőkben emberi beavatkozás - a környezet rombolása és törvénytelen vadászatuk - miatt. A hatóságoknak időnként ugyan tudomásukra jutott, hogy egyesek tigrisbőrrel és csontokkal kereskedtek, de ezzel nem látták bizonyítottnak, hogy a faj a vadonban is él.

Egy állatvédő szervezet Dél-Afrikában megpróbálkozott öt állatkerti tigris visszaszoktatásával a természetbe, de Kínában egyelőre hasonló kísérletekre még nem szánták rá magukat az illetékesek.

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a több mint hatvanezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:  Mit csinál a jég a kocsival
Szem-Szájnak gasztroblog: Libazsíros tepsis burgonya lilahagymával
Napi videó:  Hihetetlen tollaslabda-menet
Napi fotó: Fényárba borítva

(via)

tigris dél-kínai eltűnt kihalt