A korábbi feltételezésekkel szemben nem találtak összefüggést a macskatartás és a lelki eredetű betegségek között a University College London kutatói. Egy korábbi feltételezés szerint nagyobb a kockázata a mentális betegségek kialakulásának, ha macska társaságában nőnek fel az emberek.macskatartás veszély Toxoplasma

 

Egy közelmúltbeli tanulmány szerzői feltételezték, hogy a macskatartás előidézhet bizonyos mentális rendellenességeket, mint a skizofrénia, mivel az állatok a Toxoplasma gondii parazita végső gazdái. A toxoplazmózis nevű betegséget okozó egysejtű parazita a macskaürülékkel kerül a környezetbe. De az UCL kutatói úgy vélik, hogy a macskatartás terhesség idején és a gyermekkorban nem játszik szerepet felnőttkori mentális zavarok kifejlődésében.

A kutatók mintegy ötezer 1991-1992-ben született embert vizsgáltak, egészen 18 éves korukig. A kezdeti elemzései azt sugallták, hogy van kismértékű kapcsolat a macskatartás és a 13 éves kori pszichotikus tüntetek között, de kiderült, hogy utóbbiak más tényezők számlájára írhatók. Amikor megvizsgáltak olyan tényezőket is, mint a háztartások túlzsúfoltsága és a társadalmi, gazdasági helyzet, az adatok kimutatták, hogy nem a macskát kell okolni. Az összefüggést kimutató korábbi tanulmányok egyszerűen nem ellenőrizték megfelelően a további lehetséges magyarázatokat.macskatartás veszély Toxoplasma

    A UCL tanulmánya jóval megbízhatóbb, mint a korábbi hasonló kutatások, mivel a kutatócsoport mintegy 20 éven át követte a vizsgált családokat. A korábbi kutatások viszonylag kisszámú mintán alapultak, és jelentős hiányok voltak az adatokban, míg az új tanulmány a népesség nagy számán alapult és a korábbi hiányzó adatokat is számba vette.

Tehát a macskatartás terhesség és koragyermekkor idején nem jelent közvetlen kockázatot a későbbi mentális problémákat illetően. Ugyanakkor bizonyítékok vannak arra, hogy a Toxoplasma gondii parazitának való kitettség terhesség idején súlyos születési rendellenességeket, a kisgyermekeknél pedig más egészségkárosodást okozhat. Ezért a szakértők továbbra is azt javasolják, hogy a várandós nők macskaürülékkel ne érintkezzenek.

macskatartás veszély Toxoplasma

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a több mint hatvanezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:  Urna helyett üveg emlékművek
Szem-Szájnak gasztroblog:  Paprikás cheddar puffancs
Napi videó:  Cimborám, a muréna  
Napi fotó: 
Gázfröccs

(via)
 

macskatartás veszély Toxoplasma