Óriásplakátokon több mint tucatnyi kínai nagyvárosban kampányol az Animals Asia alapítvány (AAF) az országban a mai napig elterjedt macska- és kutyahús fogyasztása ellen. A több ázsiai országban is aktív állatvédő szervezet poszterein evőpálcikák közé fogott négylábúak, ketrecekbe zárt, utolsó vacsorájukra váró kutyák, családi környezetből kiragadott kedvencek képeivel sokkol. A Sanghaj, Peking, Kuangcsou és más városok metrókocsijain, buszmegállóiban, utcai hirdetőfalain függő plakátok felirata arra emlékeztet: a kutyahús fogyasztásával a legjobb barátját, házőrzőjét veszíti el az ember.

A tányérokra kerülő állatokat sokszor családoktól lopják, de az utcán kóborlókat is begyűjtik és eladják alapanyagként. A hús eredete legtöbbször tisztázatlan, vagyis veszélyes a fogyasztók számára. "Maradj egészséges, mondj nemet a macska- és kutyahúsra!" - olvasható a plakátokon.

Kína egyes részein - főképp az ország déli területein - a mai napig elterjedt a macska- és kutyahús fogyasztása. Évről évre nemzetközi visszhangot vált ki például az a kutyahús-fesztivál, mellyel a délen fekvő Jülinben ünneplik a nyári napfordulót. Ennek során a sajtóbeszámolók szerint több, mint tízezer állatot vágnak le és fogyasztanak el a résztvevők, abban bízva, hogy húsuk távol tartja a betegségeket. A macskák húsa a hiedelem szerint a téli hónapokban testmelegítő hatású, és Kuangtung tartomány egyik tradicionális ételének alapanyaga is macskahús. Az állatvédők becslése szerint ennek következtében évente mintegy négymillió macska kerül az asztalra az országban.

Kínában a törvények nem tiltják a macska- és kutyahús fogyasztását, nincs még törvény az állatokkal való kegyetlen bánásmód büntetésére sem. Az állatvédők azonban szorgalmazzák az ezekkel kapcsolatos jogszabályok bevezetését.

 

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a közel huszonháromezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:   Luxus nyomortelep

Szem-Szájnak gasztroblog:  Meggyes Marci palacsintája

Napi videó:   Amikor repül az oroszlán

Napi fotó:  Okos bringás

(via mti, aaf)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...