Ig-Nobel díj macskakutatásért.ignobel kutatás folyékony

 

Egy hónappal a Nobel-díjak kihirdetése előtt adják át a Harvard Egyetemen az IgNobel-díjat. Manapság "anti-Nobelként" vagy „Citrom-Nobelként” emlegetett díj valójában nem a legrosszabb tudományos munkákat jutalmazza, hanem az egészen különleges kutatói látásmódra hívja fel a figyelmet.  ignobel kutatás folyékony

Idén fizikai kategóriában macskás téma nyerte el a díjat, Marc-Antoine Fardin francia kutató "Can a Cat Be Both a Solid and a Liquid?" vagyis „Folyékonyak, vagy szilárdak a macskák?” című munkája. A díj indoklásában leírják, hogy az elméleti tanulmány szerint a macskák egyszerre szilárd és folyékony halmazállapotúak. Ezt arra a megfigyelésére alapozza, hogy a macskák gyakorlatilag képesek belefolyni bármilyen tárolóedénybe, legyen szó dobozról, üveggömbről vagy éppen mosdókagylóról. A befőttesüvegekbe, vödrökbe és lefolyókba gyömöszölt macskák fotói megihlette kutatásában matematikai módszerekkel bizonyította be, hogy a fiatal, mozgékony cicák tovább megőrzik alakjukat, mint az idősebb, lusta macskák.ignobel kutatás folyékony

A díj nem csak – kissé kétes – dicsőséggel jár, hanem az igazi díjhoz hasonlóan komoly összeg üti a nyertes markát. 2016-ban például 10 billió dollár. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a tekintélyes méretű jutalmat nem amerikai, hanem zimbabwei dollárban számolják, ami gyakorlatilag nem ér semmit.

Van egy jó fényképed, videód, történeted a saját macskádról? Vagy találtál a neten valami érdekest? Küldd el nekünk a macskaorseg@gmail.com címre.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Macskaőrséghez a Facebookon, vagy Te is legyél része a közel hatvanötezer főt számláló Toochee FaceBook közösségnek, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Toochee blog:  Wana-fesztivál
Szem-Szájnak gasztroblog:  Sváb rongyos rétes
Napi videó:  Ez már elég egy szívinfarktushoz  
Napi fotó:
Különc vagy egyéniség?

(via)

ignobel kutatás folyékony